וְאָהַבְתָּ. לְרֵעֲךָ. כָּמוֹךָ
16.7.23 - 6.8.23
כולנו מכירים את הציווי התנכי "ואהבת לרעך כמוך" כולנו מבינים את העקרון המדובר שאומר שעל האדם לאהוב את רעהו כפי שהוא אוהב את עצמו או לפחות לא לעשות לרעים את מה ששנוא עלינו.
חלקנו ממש רוצים ליישם את זה, לדאוג ולאהוב את האחר, לפחות כמונו. אבל יש כאן קושי. יש כאן משוכה סמויה. עם המילה "ואהבת" אנחנו די מסתדרים, מבינים את משמעותיה והיבטיה. "רעך" גם הוא מושג שניתן לקרוא עליו בגוגל. אבל "כמוך", פה זה כבר מתחיל להסתבך. פה זה כבר מצריך עבודה, צלילה לעומק נבכי עצמנו. מי זה כמוני, מה מרכיב אותי, מהן מחשבותיי, עקרונותיי, ערכי. איך בעצם הייתי רוצה שיאהבו אותי?!
בחקירת המהות העמוקה של המשפט 'ואהבת לרעך כמוך' מבקשת ד"ר נורית צדרבוים להטות את הדיון מהאחר לעבר ה'עצמי', כלומר, להתרכז ב'כמוך'. לדבריה, גם הכתוב עצמו מציין שזוהי נקודת המוצא לאהבת האחר, ומכאן היא מבקשת לעמוד על המשמעות העמוקה והמורכבת של 'אהבת עצמי'. במאמר המתבסס על עבודת הדוקטורט שלה, יצרה ד"ר נורית צדרבוים ציור דיוקן עצמי והשתמשה בו ככלי ליצירה, חקירה ועיצוב ה'עצמי'.
בתערוכה הקבוצתית שלנו "ואהבת. לרעך. כמוך" בקשנו לבדוק את שלושת המושגים האלו, עם פסיקים ונקודות וכמכלול. בחקירה ויזואלית ניסינו להיכנס פנימה, אל נבכי העצמי במטרה לבדוק איך העצמי הקצת יותר מודע הזה יכול לחיות ולאהוב קצת יותר את "רעך". התברר שזו משימה מורכבת, התערוכה "ואהבת. לרעך. כמוך" מורכבת ממגוון יצירות בסגנונות וטכניקות שונות: ריאליסטיות ומופשטות, כולן נוגעות בהיבטיה השונים של אהבת הזולת.
האמנים המשתתפים: אופירה סמולסקי, איריס שפירא ילון, גיא סער, ויקי פולק, חוה זילברשטיין, טלי לוי, ד"ר נורית צדרבוים, ניר ברנד, קובי יונתן, קטיה ניקולין, רונית לוין, ריקי גיא
דבר האוצרת
קובי יונתן
Kobi Yonatan
ביצירתו Dystoia מציג האמן קובי יונתן יצירת וידאו ארט סוריאליסטית. קובי עושה שימוש בסמלים לאומיים ובאנימיזם פוליטי ומאפשר לנו פתח למחשבה
על המציאות בה אנו חיים.
קישור לפרטים נוספים ורכישה: Dystoia
*
ד"ר דפנה מרקמן סינמנס
Daphna Markman Zinemanas
دفنه ماركمان سينمنس
דפנה דואגת לדורות הבאים. בחודשים האחרונים המחאה השפיעה על חייה בהיבטים שונים, מה שהוביל אותה ליצירת אמנות הקשורה ברבדים מנטליים עמוקים. דפנה יוצרת בהדפסי משי, רישומים ואף יצירת שלטים ביתיים. יצירותיה הנעימות לעין, משלבות את מפת ארץ ישראל עם דמויות הנראות כמגזרות נייר, כצללים., מה שמחזק את תחושת התלישות וחוסר הביטחון הקולקטיבי. ביצירתה "דואגת לדורות הבאים" נראית דמות הנושאת על כתפיה קבוצת אנשים. הדמות כפופה לפנים, כמעט קורעת תחת הנטל, אבל מחזיקה מעמד ומתקדמת קדימה. היצירה ממחישה היטב את תחושת הדאגה של דפנה.
קישור לפרטים נוספים ורכישה: דואגת לדורות הבאים \ Stand up for your rights \ תלויה על בלימה \ עולם הפוך
*
רונית לוין
Ronit Levin
רונית מלאה באנרגיות. מלאה בדברים להגיד. היא רואה במחאה כהתעוררות למלחמת עצמאות. באמצעים דיגטלים רונית יוצרת יצירות אמנות המביאות לידי ביטוי את מה שקורה עכשיו, כשהרוב הדומם התעורר. רונית רואה בתקופה הנוכחית מלחמה על צביונה, כלכלתה ואפיונה של המדינה. מלחמה בין ישראל ליהודה, בין מתינות וקיצוניות, בין עבר לעתיד, בין דת ומדע, בין צמיחה ויצירה לבין בטלנות וביזה. במהלךשנים רבות רונית התקשתה להזדהות עם הדגל. ככל שהממשלה לא ייצגה אותה, גברה סלידתה מהאחדות המזויפת. אך כיום, כמי שלוקחת חלק, ומזדהה עם המחאה, רונית מרגישה שוב חלק מקבוצה. הרגשות המעורבים באים לידי ביטוי ביצירות רבות עוצמה.
קישור לפרטים נוספים ורכישה: אני ערה \ בארץ הלוהטת הזו \ חלל הנקבה
*
ורדה קלמר
Varda Kalmar
ורדה מציגה ציור המבטא את אקט המחאה בה נקטו הנשים בהובלת "בונות אלטרנטיבה", קבוצות לחץ א-מפלגתית מרחבי הארץ. דמות נערה המצוירת בצבעי מים, כשידיה כמו כבולות מעל ראשה מייצגת את רוח המחאה שדבקה בנשים גם מחוץ לפעילות התנועה. הדגל נוכח-נסתר בציור שהרי בהתבוננות בתוצרים הויזואלים שתיעדו את מחאת הרפורמה ההיקש המיידי ברור. כמו כן, רבים מהמפגינים הרגישו זהות עם המדינה ועטפו את גופם בדגל כחול-לבן, אחרים השתמשו בגופם כדי להעביר את מסר המחאה
קישור לפרטים נוספים ורכישה: Must resist
*
ויקי פולק ונעמה כהו ניסן
Vicki Polack & NAAMA COHEN NISSNA
ויקי ונעמה מציגות שתי יצירות מנוגדות לחלוטין המשקפות שתי השקפות עולם שונות.
ויקי מציגה צילום סוריאליסטי מלא צבע. נעמה מציגה איור קו מינימליסטי, בשחור ולבן.
הדמות של ויקי נראית מחוברת לעצמה אך מנותקת מסביבתה, שקועה בעולמה. הדמות של נעמה עדינה, שברירית, כפופה, מכילה את סביבתה בחרדה. דגלי הלאום של ויקי מתנוססים אי שם ברקע, הדגל של נעמה תופס מקום מאוד מרכזי ביצירה. שתי אמניות. שתי יצירות. שתי גישות.
קישור לפרטים נוספים ורכישה:
ויקי - כולם אוהבים את יוליה
נעמה - לא עוזבת
*
נופר (נופ) לואיז
Nof Louise
לכאורה הכול כרגיל, העולם מתנהל כסדרו. ביצירתה "נסחף" מציגה נוף לואיז נוף פסטורלי. שלוו. כמעט מושלם. אך משהו קורה שם. דגל הלאום נסחף על פני המים. נוף לואיז תוהה ומזמינה אותנו לחשוב, האם הדגל ישקע? האם יצוף?
קישור לפרטים נוספים ורכישה: נסחף \ עץ המשאלות \ 75 +-
*
אור שמש
Or Shemesh
אור מציגה טריפטיכון, יצירה המורכבת משלושה חלקים. היצירה שמציגה את תרבות המאצ׳ו הגברי בצבא שהולך לקרבי, תרבות ה ״אל תשאל שאלות קשות ולא תשמע שקרים״ ואת הפסול והמעוות שבתרבויות אלו. היצירה נוצרה במהלך מבצע ״מגן וחץ״ כמחאה על המצב הבטחוני בארץ ובעולם.
קישור לפרטים נוספים ורכישה: All about the, 2023
*
ציפי לוסטיג ואביבית גרף
Zipi Lustig & Avivit Graff-Gressel
קבוצת צבא חיילים וקבוצת חיילות מחאה. החיילים של ציפי עשויים יציקת בטון, בסגנון נאיבי, מחוספס, שומרים על הסף, על הגבולות הפיזיים של הארץ. חיילות המחאה של אביבית גרף מצוירות על עץ, שומרות על הגבולות הרוחניים.
קישור לפרטים נוספים ורכישה:
ציפי - גיבורי מלחמה
אביבית - InMaid מבט למטה, 2023
*
טלי לוי
Taly Levi
שנת 2023. החברה הישראלית בטלטלה. האזרחים מודאגים. העתיד לוט בערפל. נראה שהנחמה והעוז נמצאים בהתאגדות, בחיבור בין אינדבידואל לקבוצה. והישועה, תגיע כשנשכיל לחבר בין הקבוצות
קישור לפרטים נוספים ורכישה: לוטים בערפל \ מגן דוד \ ערבות הדדית