
וְאָהַבְתָּ. לְרֵעֲךָ. כָּמוֹךָ
16.7.23 - 6.8.23
כולנו מכירים את הציווי התנכי "ואהבת לרעך כמוך" כולנו מבינים את העקרון המדובר שאומר שעל האדם לאהוב את רעהו כפי שהוא אוהב את עצמו או לפחות לא לעשות לרעים את מה ששנוא עלינו.
חלקנו ממש רוצים ליישם את זה, לדאוג ולאהוב את האחר, לפחות כמונו. אבל יש כאן קושי. יש כאן משוכה סמויה. עם המילה "ואהבת" אנחנו די מסתדרים, מבינים את משמעותיה והיבטיה. "רעך" גם הוא מושג שניתן לקרוא עליו בגוגל. אבל "כמוך", פה זה כבר מתחיל להסתבך. פה זה כבר מצריך עבודה, צלילה לעומק נבכי עצמנו. מי זה כמוני, מה מרכיב אותי, מהן מחשבותיי, עקרונותיי, ערכי. איך בעצם הייתי רוצה שיאהבו אותי?!
בחקירת המהות העמוקה של המשפט 'ואהבת לרעך כמוך' מבקשת ד"ר נורית צדרבוים להטות את הדיון מהאחר לעבר ה'עצמי', כלומר, להתרכז ב'כמוך'. לדבריה, גם הכתוב עצמו מציין שזוהי נקודת המוצא לאהבת האחר, ומכאן היא מבקשת לעמוד על המשמעות העמוקה והמורכבת של 'אהבת עצמי'. במאמר המתבסס על עבודת הדוקטורט שלה, יצרה ד"ר נורית צדרבוים ציור דיוקן עצמי והשתמשה בו ככלי ליצירה, חקירה ועיצוב ה'עצמי'.
בתערוכה הקבוצתית שלנו "ואהבת. לרעך. כמוך" בקשנו לבדוק את שלושת המושגים האלו, עם פסיקים ונקודות וכמכלול. בחקירה ויזואלית ניסינו להיכנס פנימה, אל נבכי העצמי במטרה לבדוק איך העצמי הקצת יותר מודע הזה יכול לחיות ולאהוב קצת יותר את "רעך". התברר שזו משימה מורכבת, התערוכה "ואהבת. לרעך. כמוך" מורכבת ממגוון יצירות בסגנונות וטכניקות שונות: ריאליסטיות ומופשטות, כולן נוגעות בהיבטיה השונים של אהבת הזולת.
האמנים המשתתפים: אופירה סמולסקי, איריס שפירא ילון, גיא סער, ויקי פולק, חוה זילברשטיין, טלי לוי, ד"ר נורית צדרבוים, ניר ברנד, קובי יונתן, קטיה ניקולין, רונית לוין, ריקי גיא


דבר האוצרת
אופירה סמולסקי AF2-009 \ AF2-008 \ AF2-007
אופירה מציגה רגעים בזמן, מחיי המשפחה. בסגנון ריאליסטי היא מציירת רגעים של אושר בתוך המשפחה, מתוך אמונה שנוכחות אוהבת במעגל הקרוב מקרינה החוצה לשאר העולם.
איריס שפירא ילון AF2-011
איריס כותבת לו. לאיש ההוא. במילותיה העדינות, המכילות והחודרות, היא מודה באומץ שהוא לא קשוב אליה, שאדישותו מכאיבה. אבל היא בוחרת לאהוב גם את הפגמים ולמצוא בחסרונותיו יתרונות עבורה ועבור שניהם.
גיא סער AF2-018
גיא מציג יצירה אבסטרקטית, מתמקד במושג אבסטרקטי דרך חומר. גיא עושה שימוש בעצי סחף, מחוספסים, שעברו כברת דרך בה חוו והושפעו מהמים ומהסביבה. עצי הסף של גיא נלקחו כמו שהם, והוצבו על גבי מראה שבאופן סימובלי משקפת להם את עצמם. העצים מוקפים במסגרת עגולה המסמלת שלמות.
ויקי פולק AF2-012
ויקי מדגישה את המצב ההפוך לאהבת הזולת. מצב בו שתי ידיים נמנעות מקשר ומגע ומתבצרות, כל אחת, בתוך האמת של עצמה
חוה זילברשטיין AF2-004 \ AF2-003 \ AF2-002
חוה מפרקת, קורעת ומחברת מחדש מגוון דימויים, באמצעות קווים וכתמים בשחור לבן. ביצירותיה האקספרסיביות, היא מביעה בעוצמה רבה את הכוחות ושיחות הנפש הנמצאות בבסיס חקר העצמי ומושגי האהבה והרעות
ד"ר נורית צדרבוים AF2-015 \ AF2-016, רונית לוין AF2-017
שתי היוצרות בחרו להתמקד בתפיסת העצמי מתוך תהייה האם תפיסת העצמי נמצאת בשורש אהבת הזולת. נורית יוצרת ציורים צבעוניים ענקיים ומציגה דיוקן ואהבה פולחנית. רונית עדיין תוהה האם נחוץ לאהוב את עצמנו ואם כן, אז איך עושים זאת.
ניר ברנד AF2-014
ניר בוחן את נושא האהבה הרומנטית. הוא מודע למצבי הרוח המשתנים שלעיתים עשויים להיות דוקרים ובמקביל מציג זוג אוחז ידיים ברקע צבעוני ומאושר
קובי יונתן AF2-001
ביצירתו הסוריאליסטית 'ציפור צל' קובי מציג דימויים העוסקים בשינוי מגדרי ומבקש מאיתנו להבין שבסיס אהבת הזולת נמצא בנכונות לקבל את השונה והשינוי, כקבוע.
קטיה ניקולין AF2-013 \ AF2-010 \ AF2-006
קטיה מציגה דמויים מינימליסטיים של עולם קסום ונאיבי
ריקי גיא AF2-005, טלי לוי AF2-019 \ AF2-020
ריקי מציגה דמויות אבסטרקטיות המשתלבות זו בזו. הבחירה בגוון צהוב-זהב, מדגישה את האופטימיות שבגישה זו. טלי מציגה יצירות ששמות דגש על התמזגות ערכים מתוך אהבה, אמון ויתור הדדי על התנגדות וקריאה להשתלבות.